Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Ανακοινώσεις


Ανακοινώσεις Π.Υ - 03/06/2020


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
• Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από σημερινά δημοσιεύματα ημερήσιων εφημερίδων σχετικά με τη μη λειτουργία του νεοαναγειρόμενου Σταθμού Υπαίθρου Αθηένου ανακοινώνει τα εξής:
O νέος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηένου δεν έχει παραδοθεί επίσημα από το Δήμο Αθηένου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραληφθεί και επιπλωθεί, ούτε να εξοπλιστεί με οχήματα και εξάρτυση, ώστε να μετακινηθεί από τον παλιό Σταθμό και να είναι δυνατή η λειτουργία του. Ως εκ τούτου, δεν μπορoύσε να γίνει η μετακίνηση  από τον παλιό Σταθμό στο νέο γιατί ο νέος Σταθμός δεν μας έχει παραδοθεί επίσημα. Η παράδοση του έχει προγραμματιστεί κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Αθηένου να γίνει τη πρώτη εβδομάδα Ιουνίου.
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού Υπαίθρου γίνεται με Έκτακτους Πυροσβέστες, σύμφωνα με τους «Περί Αστυνομίας (Εκτάκτων Πυροσβεστών) Κανονισμούς 2002» και όχι με μόνιμο προσωπικό. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ο υφιστάμενος Σταθμός, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίνεται σε περίπου 20-30 επεισόδια πυρκαγιών ετησίως. Παρόλα ταύτα με οδηγίες του Αναπλ. Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για σκοπούς λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου εκτελούνται από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας και σε καθημερινή βάση, περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή Αθηένου.
• Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από παρέμβαση πολίτη σε Δελτίο Ειδήσεων ο οποίος εξέφρασε παράπονο για ολιγωρία σε θέμα ανταπόκρισης και κατάσβεσης πυρκαγιάς στη περιουσία του σε περιοχή του χωριού Δασάκι Άχνας, την Κυριακή 24 Μαΐου  2020, ανακοινώνει ότι μετά από οδηγίες του Αναπλ. Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και  κατανοώντας την αγωνία του κοινού στις περιπτώσεις που απειλείται η περιουσία του , το θέμα έχει διερευνηθεί και διαπιστώθηκε ότι σε ουδεμία περίπτωση δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Τη συγκεκριμένη μέρα στην Επαρχία Αμμοχώστου  μαίνονταν εκτός από προαναφερόμενη πυρκαγιά άλλα 2 μέτωπα πυρκαγιών σε περιοχή των χωριών Λιοπέτρι - Αυγόρου και στην περιοχή Παναγιά Πύργος του χωριού Ξυλοφάγου. Η πρώτη ανταπόκριση στην περιοχή Δασάκι της Άχνας για το επεισόδιο του οποίου εκφράστηκε το παράπονο, έγινε από το Πυροσβεστικό Σταθμό των Βρετανικών Βάσεων. Ακολούθησε ενίσχυση με στελεχωμένο πυροσβεστικό όχημα από το πυροσβεστικό Σταθμό Αμμοχώστου και επιπρόσθετη ενίσχυση με 3 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από τους πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας και υπεύθυνο Αξιωματικό. Στη συγκεκριμένη περιοχή απειλούταν από την πυρκαγιά διάφορα υποστατικά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αξιολογώντας πάντοτε την επικινδυνότητα και τη διάσωση περιουσίας επενέβηκε ιεραρχικά. Επιπρόσθετα μετά από αυτοψία στη σκηνή διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά η ολιγωρία στα θέματα αποψίλωσης τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και σε χώρους ιδιωτικής χρήσης. Θεωρούμε ότι βάση των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και ιδιαίτερα των σφοδρών ανέμων, αρκετές ζημιές σε κτηματικές περιουσίες και υποστατικά θα μπορούσαν σίγουρα να αποφευχθούν εάν γίνονταν οι κατάλληλοι καθαρισμοί αποψίλωσης τόσο στην περιφέρεια όσο και εσωτερικά χώρων ιδιωτικής χρήσης.
Αν δεις φωτιά

Αν δεις φωτιά

Εκστρατεία Πυρ.Υπ. 
‘’ Πως ο πολίτης αντιδρά με ασφάλεια ‘’

Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

ΠΥΡΑΣΦ

ΕΞ-ΠΥΡ

ΑΝΛΥΠΑΠ

ΠΥΡΟΣΥΝ

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Ενημέρωσέ με

«Ήρων»

“SAFED”