Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Ανακοινώσεις


Α. Κεττής - Oι πύργοι αυξάνουν τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  - 26/08/2019


Mε στόχο να μπορεί να κατασβέσει πυρκαγιές που μαίνονται σε πολυώροφα κτίρια, τα οποία τον τελευταίο χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται, η πυροσβεστική υπηρεσία προχωρεί στην προκήρυξη διαγωνισμού για απόκτηση υδραυλικής πλατφόρμας πυρόσβεσης. Η πλατφόρμα αυτή θα μπορεί να φτάσει σε ύψος 60 μέτρων. Παράλληλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα αποκτήσει κινητή μονάδα συντονιστικού κέντρου. Το AlphaNews.live μίλησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης, Ανδρέα Κεττή. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαστε στη διαδικασία προσφοροδιοδότησης για την αγορά μίας υδραυλικής πλατφόρμας ύψους 60 μέτρων η οποία θεωρείται πλέον επιβεβλημένη καθότι αναπτύσσονται πάρα πολλά ψηλά κτίρια πέραν των 30 μέτρων σε όλες τις επαρχίες και κυρίως στη Λεμεσό."

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή η έδρα αυτής της πλατφόρμας θα καθοριστεί αμέσως μετά την αγορά της ανάλογα με τις ανάγκες όλων των επαρχιών.

"Σκοπός και στόχος είναι να καλύπτουμε σε τέτοιες περιπτώσεις τις επαρχίες τις οποίες διαθέτουν τόσο ψηλά κτίρια. Η υδραυλική πλατφόρμα είναι για να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς πυρόσβεσης αλλά και διάσωσης όπου χρειάζεται."
Το υψηλό κόστος του συγκεκριμένου πυροσβεστικού οχήματος, αποτελεί επί του παρόντος αποτρεπτικό παράγοντα για την απόκτηση περισσότερων, ωστόσο ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας αναφέρει στο AlphaNews.live ότι όλες οι Επαρχίες διαθέτουν ήδη υδραυλικές πλατφόρμες που μπορούν να φτάσουν σε ύψος 30 μέτρων. 

Η απόκτηση της υπερσύγχρονης πλατφόρμας, κάθε άλλο παρά εφησυχάζει την Πυροσβεστική, η οποία αναγνωρίζει πως ακόμα και μετά την αγορά της το ζήτημα της πυρόσβεσης σε ψηλά κτίρια δεν λύνεται. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν κτίρια στην Κύπρο που ξεπερνούν τα 120 μέτρα ύψος. 

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να βρίσκεται στη διάθεση της δύναμης το 2020.

Σε ότι αφορά την αδειοδότηση και πυρασφάλεια των ψηλών κτιρίων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει συμβουλευτικό ρόλο να διαδραματίσει, σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές αρχές. Η πυροσβεστική εισηγείται στην ουσία τη λήψη αυτόνομων μέτρων προστασίας από τα ίδια τα κτίρια τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 

"Υπάρχουν θέματα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, τα οποία πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφαλή διαφυγή των ενοίκων, τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιάς, την έγκαιρη κατάσβεση και που εμείς ζητούμε και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- δεύτερα κλιμακοστάσια (που ζητούνται πάντοτε σε κτίρια πάνω των 28 μέτρων κτίρια)
- ζητούμε να υπάρχουν συστήματα πυρασφάλειας, συστήματα συναγερμού
- σωλήνες πυρόσβεσης
- πυροκουρτίνες
- διαμερισματοποίηση χώρων
- πυρίμαχες θύρες με αυτόματη επαναφορά στην κλειστή θέση
- καταιονιστήρες νερού
- αυτόνομοι σωλήνες πυρόσβεσης με συνεχή πίεση
- εγκατάσταση πάνω στο ίδιο κτήριο ποσότητες νερού οι οποίες να υπερβαίνουν τους 45 τόνους
- ανελκυστήρες πυρόσβεσης
- και ένα σωρό άλλα μέτρα πυρασφάλειας τα οποία μπορούν να κατασβήσουν ή να εντοπίσουν μια πυρκαγιά από το πολύ αρχικό στάδιο."

Tα κριτήρια που καθορίζουν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για κάθε κτίριο, άπτονται του ύψους, του εμβαδού και της χρήσης τους, παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι τοπικές αρχές δίνοντας την άδεια οικοδομής και λειτουργίας τους. 

"Εμείς είμαστε μια συμβουλευτική αρχή και συμβουλεύουμε βάση των σχεδίων τι πρέπει να μπει. Όταν τελειώσει το κτήριο η τοπική αρχή θα ζητήσει την άποψή μας και να ελέγξουμε ότι όλες αυτές οι πρόνοιες πυρασφάλειας που βάλαμε κάτω όταν μας έφεραν την άδεια οικοδομής έχουν τηρηθεί και έχουν εγκατασταθεί στο κτήριο για να δώσουμε την συγκατάθεσή μας αλλά την άδεια λειτουργίας αφού αποπερατωθεί το κτήριο την δίνει πάντα η τοπική αρχή. "

Τι είναι το αυτοκινούμενο συντονιστικό κέντρο; 

Στη διαδικασία προσφοροδιοδότησης είναι και η απόκτηση ενός αυτοκινούμενο συντονιστικό κέντρο ελέγχου το οποίο θα μεταφέρετε σε μεγάλα επεισόδια πυρκαγιών ή άλλων μεγάλων συμβάντων όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κεττής.

"Αυτό το αυτοκινούμενο συντονιστικό κέντρο θα είναι εξοπλισμένο με διαδραστικούς χάρτες, θα μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τον χώρο της πυρκαγιάς. Επίσης θα έχουμε τη δυνατότητα πραγματικής εικόνας για το που είναι οι επίγειες δυνάμεις και θα μπορεί να γίνεται μια πρόβλεψη για το πως μπορεί να εξελιχτεί μια πυρκαγιά. Αλλά και θα υπάρχει καλύτερος επιχειρησιακός συντονισμό όλων των μέσων επίγειων ή εναέριων δυνάμεων αφού ένας σωστός συντονισμός είναι πολύ καταλητικός ώστε να θέτετε υπό έλεγχο όσο πιο σύντομα.

 
Αν δεις φωτιά

Αν δεις φωτιά

Εκστρατεία Πυρ.Υπ. 
‘’ Πως ο πολίτης αντιδρά με ασφάλεια ‘’

Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

ΠΥΡΑΣΦ

ΕΞ-ΠΥΡ

ΑΝΛΥΠΑΠ

ΠΥΡΟΣΥΝ

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Ενημέρωσέ με

«Ήρων»

“SAFED”