Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Ανακοινώσεις


Συνέντευξη του Αναπλ. Διευθυντή Π.Υ κ. Πολύβιου Χατζηβασιλείου - 09/06/2020


Συνέντευξη του Αναπλ. Διευθυντή Π.Υ κ. Πολύβιου Χατζηβασιλείου
Μπήκαμε με το… αριστερό στη νέα αντιπυρική περίοδο αφού οι φωτιές μας έζωσαν από παντού. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με μείον 111 πυροσβέστες δηλώνει πανέτοιμη για τη μάχη που δίνει μαζί με τις άλλες δυνάμεις πυρόσβεσης για να «κτυπηθεί» η λαίλαπα με όποια μέσα διαθέτει.
 

«Φέτος έχουμε μάτια στον αέρα», δηλώνει στον «Φ» ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πόλυς Χατζηβασιλείου, τονίζοντας ότι τα νέα ισπανικά αεροσκάφη που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία είναι «τα μάτια της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών» και κτυπούν με ταχύτητα την πυρκαγιά μόλις ξεσπάσει, αφού θα βρίσκονται σε συνεχείς περιπολίες. Ο κ. Χατζηβασιλείου κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την ανθρώπινη δραστηριότητα, αφού το 93% των πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και προσθέτει ότι ζητήθηκε ο καθαρισμός της νεκρής ζώνης ώστε οι φωτιές που «στέλλονται» από τα κατεχόμενα να μην πλήττουν τις ελεύθερες περιοχές.
 
- Πρόσφατα έγινε η σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο Προεδρικό με θέμα την πρόληψη των πυρκαγιών. Τι αποφασίστηκε;
 
- Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται και ήταν συνέχεια της διϋπουργικής επιτροπής. Πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που έχουν να κάμουν με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ώστε να είμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι. Εξετάσαμε κάποιες αδυναμίες της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να είμαστε όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένοι για τη νέα χρονιά. Υπάρχει και διατμηματική επιτροπή που ασχολείται με το θέμα των πυρκαγιών, στην οποία εμείς, ως Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών διαχωρίσαμε τους τομείς ευθύνης που επιχειρεί η κάθε υπηρεσία, αφού είδαμε ότι κάποια μέρη της δικής μας ευθύνης, είναι χωρομετρικά στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών και το αντίθετο. Κάπου εμπλεκόμαστε και οι δύο Υπηρεσίες και επεμβαίνουμε και οι δύο και έτσι σπαταλούμε δυνάμεις. Τώρα οι επαρχιακοί διευθυντές βλέπουν τις περιοχές, ώστε να καθοριστούν οι τομείς ευθύνης για να μην σπαταλούνται δυνάμεις, γιατί δεν περισσεύει κανένας και θέλουμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση προσωπικού. Θέλω να σημειώσω ότι με το Τμήμα Δασών έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία από πέρσι τουλάχιστον που ανέλαβα, στο πιο ψηλό επίπεδο και αυτή θα συνεχιστεί γιατί ο σκοπός είναι ένας: Η καταστολή αλλά και η πρόληψη των πυρκαγιών. Οπόταν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες μαζί με τις κοινότητες, είμαστε όλοι μια ομάδα που πρέπει να συνεργαστεί ώστε κάθε χρόνο να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των πυρκαγιών.
 
Στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση είχαν την ευκαιρία να δουν την ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών και να επιλυθούν κάποια προβλήματα που προέκυψαν. Εκείνο που διαφάνηκε είναι πως τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι υπουργοί, ικανοποιήθηκαν από αυτά που άκουσαν από τους επικεφαλής των υπηρεσιών. Παράλληλα επαναβεβαιώθηκαν οι προσπάθειες που γίνονται και το έργο που πρέπει να γίνει ώστε να μπούμε πανέτοιμοι στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Υπήρχε ένα ζήτημα με την κάθοδο των εναέριων μέσων λόγω κορωνοϊού, ωστόσο όλα επιλύθηκαν και έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερα πτητικά μέσα.
 
Όπως αποφασίστηκε, τα δύο air tractor θα περιπολούν συνεχώς έμφορτα και όταν προκύψει πυρκαγιά θα προβαίνουν άμεσα σε ρίψεις νερού και έτσι θα έχουμε άμεση αντιμετώπιση της, ενώ θα δίνεται χρόνος στα επίγεια μέσα να αντιδράσουν. Δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα πέρσι. Στο βαθμό που θα το έχουμε φέτος, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή την τακτική εφαρμόζει με επιτυχία η Γαλλία που είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Εγώ πιστεύω πολύ στο σύστημα των εναέριων περιπολιών και ήδη είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ενώ θα αποτελεί και αποτρεπτικό παράγοντα για όσους θέλουν να καψαλίσουν και θα βλέπουν τα αεροσκάφη να περιπολούν. Τώρα έχουμε «μάτια στον αέρα» και ευελπιστούμε ότι η άμεση προσβολή μιας πυρκαγιάς θα βοηθήσει στο να μην εξαπλώνεται, ενώ θα δίνεται χρόνος στα οχήματα να φτάνουν στη σκηνή.
 
Από πέρσι οι ασκήσεις μειώθηκαν αφού διαπιστώσαμε ότι σπαταλούσαμε δυνάμεις, κάνοντας μία ως Πυροσβεστική Υπηρεσία και μία το Τμήμα Δασών. Τώρα γίνονται εναλλάξ και συμμετέχουν και οι δύο υπηρεσίες. Με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, είναι ως να κάναμε ασκήσεις σε όλες τις επαρχίες. Ο συντονισμός ήταν άψογος και παράλληλα βοηθήσαμε και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις κατεχόμενες περιοχές, στον Κορμακίτη.
 
- Τι περιμένετε από πλευράς πυρκαγιών λόγω και του άσχημου ξεκινήματος;
 
- Φέτος είχαμε την πολυομβρία, είχαμε συσσώρευση καύσιμης ύλης και στην ύπαιθρο και στα δάση, έχουμε την κλιματική αλλαγή με ψηλές θερμοκρασίες, ίσως και χαμηλή υγρασία κάτι που θα δυσκολέψει το έργο μας και οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μας περιμένει μια αρκετά δύσκολη χρονιά όπως και πέρσι. Η αποτίμηση πέρσι ήταν ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά και ελπίζουμε αυτό να συμβεί και φέτος. Όπως ξέρουμε, οι πυρκαγιές οφείλονται κατά 93% στον ανθρώπινο παράγοντα και την ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια και γι’ αυτό θέλουμε να τις μειώσουμε αλλά και να τις εξαλείψουμε. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι η πυρκαγιά μόνο ζημιές προκαλεί. Οι πολίτες  θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μην ανάβουν φωτιά κυρίως στο ύπαιθρο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αστικές πυρκαγιές με τις ζημιές να είναι πολλαπλάσιες από αυτές στις αγροτικές πυρκαγιές και υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε και ζωές. Μας προβληματίζουν πολύ γιατί χάνονται περιουσίες εκατομμυρίων ή και ζωές, ενώ στις αγροτικές χάνεται κυρίως ξηρά βλάστηση. Γι’ αυτό και απευθύνω έκκληση στους πολίτες όταν βλέπουν φωτιά ή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, να μας ενημερώνουν ώστε να προλαβαίνουμε το κακό.
 
- Από πλευράς προσωπικού πού βρίσκεται σήμερα η Υπηρεσία;
 
- Αγγίξατε ένα άλλο σοβαρό θέμα. Κοιτάξετε, όπως όλες οι υπηρεσίες -δεν είναι μόνο θέμα της Πυροσβεστικής- έχουμε ζήτημα με μειωμένο προσωπικό λόγω αφυπηρετήσεων. Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μυστικό, πολλοί συνάδελφοι αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν νωρίτερα. Τον τελευταίο μήνα με το σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης, 20 μέλη μας αποχώρισαν.  Συνολικά έχουμε 111 κενές θέσεις από τις 732 που έχουμε ως Υπηρεσία. Παρά τον αυξημένο όγκο εργασίας αφού καλύπτουμε όλη την Κύπρο και τα αεροδρόμια, έχουμε 15% μείωση του προσωπικού μας. Μπορούμε να πούμε ότι σε κάποιο βαθμό αυτό επενεργεί αρνητικά όσον αφορά την επιχειρησιακή δυνατότητα της Υπηρεσίας, αλλά εργαζόμαστε με άλλους τρόπους ώστε να καλύπτουμε αυτό το κενό. Για παράδειγμα, έχουμε αλληλοκάλυψη μεταξύ των πυροσβεστικών σταθμών, έχουμε και το ωρομίσθιο προσωπικό για τις αγροτικές πυρκαγιές που στελεχώνει τους αγροτικούς σταθμούς, τα παρατηρητήρια και τα περίπολά μας. Ένας άλλος λόγος που επενεργεί αρνητικά η έλλειψη προσωπικού, σχετίζεται με την αναβάθμιση της σχολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε τριτοβάθμια σχολή. Οι 50 φοιτητές θα χρειαστούν τρία χρόνια για να είναι έτοιμοι να επανδρώσουν τους σταθμούς. Λόγω των ελλείψεων αναγκαζόμαστε να τους έχουμε στους σταθμούς μέσα στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους και μας βοηθούν. Όμως δεν παύουμε να προσπαθούμε πάντα για την εκπαίδευση εκτός των δοκίμων πυροσβεστών και όλου του προσωπικού. 
Είμαστε στο στάδιο της πρόσληψης 56 νέων πυροσβεστών, οι οποίοι θα περάσουν από τη σχολή, ενώ αναμένεται με τις επόμενες προσλήψεις στην Αστυνομία να έχουμε το μερίδιό μας.
 
Η πανδημία μας επηρέασε αρκετά γιατί κάποιοι πυροσβέστες λόγω της εργασίας της/του συζύγου, ή είχαν παιδιά κι έμειναν σπίτι. Επίσης έχουμε και προσωπικό με σοβαρά προβλήματα υγείας. Να σημειώσω ότι κατά την πανδημία, μειώσαμε το προσωπικό μας σε δύο εναλλαγές. Δηλαδή εργάστηκαν εφτά καθήκοντα η μια και εφτά η άλλη και στη συνέχεια «κάθισαν» 14 ημέρες ώστε αν υπήρχε κρούσμα να αλλάζαμε όλη τη βάρδια. Φυλάξαμε τα ρούχα μας και έτσι δεν είχαμε απρόοπτα.
 
- Από πλευράς νέων σταθμών, τι προγραμματίζεται ως Υπηρεσία;
 
- Ήδη κτίζεται ο κεντρικός πυροσβεστικός σταθμός Λεμεσού ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες. Υπολογίζεται ότι μετά τον Ιούλη θα παραδοθεί ώστε να επιπλωθεί και να λειτουργήσει, γιατί ο τωρινός σταθμός είναι από τον καιρό της Αγγλοκρατίας. Τώρα γίνεται ένας σύγχρονος σταθμός που θα αυξήσει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και ανταπόκριση για την πόλη και επαρχία Λεμεσού.
Από εκεί και πέρα έχουμε τον νέο σταθμό Βασιλικού που θα είναι αποκλειστικά για το ενεργειακό κέντρο. Ο σταθμός αυτός υπολογίζεται να είναι έτοιμος περί τον Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Χαιρόμαστε που θα έχουμε νέους σταθμούς αφού χρειάζεται κάποιοι να ανανεωθούν, ενώ να πω ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε ο αγροτικός σταθμός στη Νήσου, ο οποίος θεωρώ ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει και περιφερειακός σταθμός, αφού υπάρχει αίθουσα διδασκαλίας και δωμάτια υπηρεσίας ώστε να γίνει κέντρο εκπαίδευσης. Έχουμε και τον νέο σταθμό στην Αθηαίνου όπου αναμένεται να μας παραδοθεί επίσημα ώστε να μεταστεγαστούμε από ένα σταθμό – παράπηγμα. Ο σταθμός είναι έτοιμος, υπήρχαν κάποια προβλήματα με τον εργολάβο, ενώ ο Δήμος Αθηαίνου ανέλαβε ως Αναθέτουσα Αρχή με τη συνεργασία των Δημοσίων Έργων και ίσως να μας δοθεί εντός των ημερών. Να σημειώσω ότι η ευρύτερη περιοχή της Αθηαίνου καλύπτεται από έκτακτους πυροσβέστες, ενώ έχουμε και ωρομίσθιο προσωπικό που καλύπτει όλη την περιοχή με περιπολίες από τις 10 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα. Να τονίσω ότι τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι πολλά, εντούτοις εξοικονομήσαμε προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί από πλευράς πυρασφάλειας.
 
Tέλος το πανάκριβο συντονιστικό κέντρο

 Μετά τη φονική πυρκαγιά στη Σολιά το 2016 διαπιστώθηκε η έλλειψη ενός σύγχρονου συντονιστικού Κέντρου μέσω του οποίου να γίνει ο συντονισμός και η όλη διαχείριση, αφού θα λαμβάνει πληροφορίες από αέρος αλλά και από το έδαφος. 

Ωστόσο, παρόλο που προκηρύχθηκαν οι προσφορές, αυτές ακυρώθηκαν και το θέμα παραμένει υπό εκκρεμότητα. Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρει ότι όντως έγινε ένας σχεδιασμός, όμως ανατράπηκε η προσφορά αφού ο Γενικός Ελεγκτής έκρινε ότι ήταν πολύ ψηλή για ένα τέτοιο έργο. Ο σχεδιασμός επαναλήφθηκε με πιο χαμηλό κόστος, εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και δυστυχώς υπήρξε μόνο μια προσφορά για το έργο αυτό, διαπιστώθηκαν κάποιες αδυναμίες και απορρίφθηκε ξανά. 
«Όμως θέλω να τονίσω ότι αν και δεν θα έχουμε αυτό το Κέντρο Ελέγχου στη διάθεσή μας, ούτε τώρα ούτε σε ένα με δύο χρόνια, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αφού θα κάνουμε χρήση των μέσων που διαθέτει η Αστυνομία, όπως  ένα πολύ καλό Συντονιστικό Κέντρο και δεν βλέπω το λόγο να σπαταλούμε κι’ άλλο δημόσιο χρήμα. Έχουμε και τις κάμερες στα ελικόπτερα που μας δίνουν απ’ ευθείας εικόνα. Εμείς λέμε γιατί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοραστεί ένα Κέντρο που ήδη υπάρχει; Με τις κάμερες στα ελικόπτερα πιστεύω ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας, ενώ να τονίσω ότι με την χρηματοδότηση την οποία είχαμε, καταφέραμε και μεταφέραμε το κονδύλι για την αγορά μιας υδραυλικής πλατφόρμας και γλιτώσαμε 430.000 ευρώ από το 1,2 εκατ. που θα πλήρωνε το κράτος. Η πλατφόρμα αυτή έχει ήδη παραγγελθεί και θα μπορεί να φτάνει σε ύψος 65 μέτρα, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Αυτή θα ερχόταν μέχρι το τέλος του έτους, όμως λόγω του κορωνοϊού, το εργοστάσιο κατασκευής σταμάτησε και θα την έχουμε τον Φεβρουάριο του 2021».
 
 Επείγει ο καθαρισμός της Νεκρής Ζώνης

Όσον αφορά στις πυρκαγιές που ξεκινούν στη νεκρή ζώνη, ο κ. Χατζηβασιλείου, αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την Πυροσβεστική διαχρονικά. «Πέρσι τέθηκε στον πρώην Έπαρχο Λευκωσίας Μάριο Παναγίδη, γιατί είχαμε πολλά επεισόδια από την περιοχή του αεροδρομίου της Λευκωσίας  μέχρι και τον Αστρομερίτη. Είναι η περιοχή που μας καταπονούν κάθε χρόνο πολλές πυρκαγιές και είχα θέσει το θέμα και στη σύσκεψη στο Προεδρικό. 

Πέρσι καθαρίσαμε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και τα Ηνωμένα Έθνη, κάποιες περιοχές εξωτερικά στη νεκρή ζώνη επειδή ξέρουμε ότι αρκετές πυρκαγιές έρχονται από τα κατεχόμενα για δικούς τους λόγους. Πέρσι είχαμε αρκετά καλά αποτελέσματα και αναμένουμε ότι και φέτος θα γίνει το ίδιο. Ήδη εφοδιάσαμε τα Ηνωμένα Έθνη με χάρτες για το ποιες περιοχές θέλουμε να καθαρίσουν εκείνοι και ποιες εμείς, ενώ σε περιπτώσεις πυρκαγιάς να μπορούμε να μπαίνουμε στη νεκρή ζώνη με την άδεια των Ηνωμένων Εθνών». 

 Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηβασίλη   
Φιλελεύθερος
Αν δεις φωτιά

Αν δεις φωτιά

Εκστρατεία Πυρ.Υπ. 
‘’ Πως ο πολίτης αντιδρά με ασφάλεια ‘’

Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

ΠΥΡΑΣΦ

ΕΞ-ΠΥΡ

ΑΝΛΥΠΑΠ

ΠΥΡΟΣΥΝ

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Ενημέρωσέ με

«Ήρων»

“SAFED”