Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Ανακοινώσεις


Αποστολή αντιπροσωπείας της Αστυνομίας (ΜΜΑΔ & ΕΜΑΚ) στο Λίβανο - 01/09/2020


Κινδύνεψαν για να βρουν ζωντανούς ή νεκρούς στα χαλάσματα της Βηρυτού (ΒΙΝΤΕΟ).
Παρέμειναν για μέρες μακριά από τις οικογένειες τους.

Γύρω τους μόνο χαλάσματα. Τεράστιοι σωροί από μπάζα και ετοιμόρροπα κτίρια. Ανταποκρίθηκαν στο καθήκον χωρίς κανένα φόβο.

Νίκος Μούσκος - Επικεφαλής ομάδας ΜΜΑΔ στη Βηρυτό
«Δε σας κρύβω ότι είχα προβληματισμούς για την ασφάλεια των μελών μας γιατί θα επιχειρούσαμε σε ξένη χώρα.»
Η Κυπριακή αποστολή, με μέλη της ΜΜΑΔ και της ΕΜΑΚ και με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων αναχώρησε για τη Βηρυτό την επόμενη ημέρα της φονικής έκρηξης ενώ βρέθηκε στο σημείο «μηδέν» στο λιμάνι της πρωτεύουσας, δυο ημέρες μετά.

Γιώργος Ριρής- Επικεφαλής Ομάδας ΕΜΑΚ στη Βηρυτό
«Είχε μαζευτεί όλη η κυπριακή αποστολή, μεταφερθήκαμε σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπου τύχαμε τεστ κορωνοϊού, μετά μας είχαν πάρει στο ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.»
Σκοπός τους, η εξεύρεση επιζώντων ή και νεκρών. Αξιολόγησαν τους κινδύνους με τη βοήθεια του Λιβανικού στρατού και ρίχθηκαν μαζί με την ομάδα του Κατάρ, στη μάχη.

Γιώργος Ριρής - Επικεφαλής ομάδας ΕΜΑΚ στη Βηρυτό
«Τα συναισθήματα λόγω της δουλειάς που κάμουμε πρέπει να τα παραμερίσουμε λίγο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά. Μετά που ήρθαμε στην Κύπρο, τα συναισθήματα ήταν ότι βλέπεις μια πολλά μεγάλη καταστροφή και το άλλο που σου μένει είναι οι οικογένειες που περίμεναν έξω από λιμάνι τους δικούς τους.»

Νίκος Μούσκος - Επικεφαλής ομάδας ΜΜΑΔ στη Βηρυτό
«Ήταν πλήρως κατεστραμμένο λόγω της έκρηξης και του μεγάλου ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε. Όλα τα υποστατικά είχαν καταρρεύσει, εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια είχαν καταστραφεί. Όλα έγιναν τεράστιοι σοροί από μπάζα, χαλάσματα, πλοία που βρίσκονταν στη θάλασσα βυθίστηκαν, ενώ υπήρχε πλοίο που λόγω του ωστικού κύματος μεταφέρθηκε στη ξηρά.»

Το έργο τους, τρομερά δύσκολο. Στην ατμόσφαιρα σωματίδια αμιάντου, ανυπόφορη υγρασία και ζέστη.

Νίκος Μούσκος - Επικεφαλής ομάδας ΜΜΑΔ στη Βηρυτό
«Γενικά η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη, λόγω της εκτεταμένης καταστροφής, ο βάθμος επικινδυνότητας ήταν μεγάλος, οι έρευνες ήταν σε ετοιμόρροπα κτήρια λόγω των μπάζων και των σίδερων. Υπήρχε ψηλή θερμοκρασία με αυξημένη υγρασία. Η κατάσταση του οξυγόνου ήταν αποπνικτική, τα μέλη μας χρησιμοποιούσαν μάσκες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης επειδή υπήρχαν στην ατμόσφαιρα σωματίδια αμιάντου.»

Γιώργος Ρίρης - Επικεφαλής ομάδας ΕΜΑΚ στη Βηρυτό
«Όλα τα μέταλλα και εμπορεύματα που υπήρχαν στις αποθήκες είχαν γίνει ένα σώμα το οποίο ήταν τρομερά δύσκολο και για εμάς και για τους σκύλους. Σε κάποια φάση της έρευνας είχαμε διαρροές από σπρέι, εντομοκτόνα τα οποία προκαλούν προβλήματα και έπρεπε να περάσουμε όλα αυτά τα προβλήματα για να κάνουμε σωστή έρευνα. Η καταστροφή ήταν μεγάλη…Το χαρακτηριστικό ήταν ότι όλες οι ομάδες ήταν συγκεντρωμένες να βρουν πάση θυσία νεκρούς ή επιζώντες.»

Λίγο πιο κάτω από το σημείο που επιχειρούσαν, αντίκρισαν δεκάδες οικογένειες να στέκονται στο τέλος του λιμανιού και να περιμένουν με αγωνία να ακούσουν νέα για τους συγγενείς τους.

Νίκος Μούσκος- Επικεφαλής ομάδας ΜΜΑΔ στη Βηρυτό
«Στην είσοδο του λιμανιού είχε μαζευτεί πολύς κόσμος που αναζητούσαν τους δικούς τους, έβλεπε σε εκείνο το κόσμο αβεβαιότητα θλίψη, θυμό.»

Η κυπριακή αποστολή επέστρεψε στην Κύπρο πέντε ημέρες μετά. Τα μέλη της ΜΜΑΔ και της ΕΜΑΚ πέρασαν τον δεκαπενταύγουστο στα σπίτια τους και όχι στις παραλίες, καθώς ο κορωνοϊός τους «έβαλε» σε καραντίνα.

Γιώργος Ριρής – Επικεφαλής ομάδας ΕΜΑΚ στη Βηρυτό
«Λόγω των πρωτοκόλλων έπρεπε να περάσουμε και εμείς από την καραντίνα και από τα τεστ του κορωνοϊού. Ήταν δύσκολο γιατί δεν βλέπαμε την οικογένειας μας όμως έπρεπε να ήμασταν και εμείς σίγουροι ότι τα τεστ μας ήταν αρνητικά για να μπορέσουμε να πάμε στις οικογένειας μας.»

Νίκος Μούσκος- – Επικεφαλής ομάδας ΜΜΑΔ στη Βηρυτό
«Ήταν αρκετά δύσκολο γιατί ακυρώθηκαν οι καλοκαιρινές μας διακοπές. Όμως είμαστε επαγγελματίες και γνωρίζουμε και εμείς και οι οικογένειας μας πως μπορεί να κληθούμε οποιαδήποτε ημέρα για υπηρεσία.»

Νίκος Μούσκος- – Επικεφαλής ομάδας ΜΜΑΔ στη Βηρυτό
«Συνειδητοποιείς ότι ήταν κάτι που μπορούσε να αποφευχθεί, αν έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα θα μπορούσε. Έμειναν στο μυαλό μου οι εκτεταμένες ζημιές που έγιναν σε όλη τη πόλη της Βηρυτού, τα παιδιά που ζητιάνευαν στους δρόμους...»

Οι εικόνες που αντίκρισαν και τα όσα έζησαν θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη τους, ωστόσο νιώθουν περήφανοι, όπως και εμείς, για τα όσα πρόσφεραν, εκπροσωπώντας ολόκληρη μας την χώρα.
Συντάχθηκε από Σάββια 
Ευχαριστούμε το alphanews.live

https://www.facebook.com/1528597344025959/posts/2875726815979665/?sfnsn=mo&extid=s7eNkuNpZvV3ji1C
Αν δεις φωτιά

Αν δεις φωτιά

Εκστρατεία Πυρ.Υπ. 
‘’ Πως ο πολίτης αντιδρά με ασφάλεια ‘’

Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

ΠΥΡΑΣΦ

ΕΞ-ΠΥΡ

ΑΝΛΥΠΑΠ

ΠΥΡΟΣΥΝ

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Ενημέρωσέ με

«Ήρων»

“SAFED”