Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου


Επαρχία Λάρνακας

Η Επαρχία Λάρνακας έχει έκταση 1120.052 τ.χ.λ.μ. και αποτελεί το 12.12% της έκτασης της Κύπρου. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Κύπρου. Στα δυτικά συνορεύει με την Επαρχία Λεμεσού, στα βόρεια με την Επαρχία Λευκωσίας και στα ανατολικά με την Επαρχία Αμμοχώστου.

Ο πληθυσμός της Επαρχίας Λάρνακας παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι να ξεπερνούν τις 145.000. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Λάρνακα προσελκύει πέραν των 300.000 τουριστών κάθε χρόνο. Διοικητικά η Επαρχία Λάρνακας διαιρείται σε 6 Δήμους και 53 Κοινότητες.


Πυροσβεστική και Διασωστική Κάλυψη της Επαρχίας Λάρνακας

Η Επαρχία Λάρνακας παρουσιάζει πολύ σοβαρούς κινδύνους από απόψεως πυρόσβεσης και διάσωσης, όπως ο Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός Δεκέλειας, Πετροχημικές Εγκαταστάσεις τύπου SEVESO III, Λιμάνι, Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Ζώνες, Ξενοδοχειακές μονάδες, Διεθνές Αερολιμένα, κάλυψη μεγάλης περιοχής Νεκρής Ζώνης, κάλυψη της ορεινής και ημιορεινής περιοχής, κ.λ.π.

Ως εκ τούτου, για την αντιμετώπιση των πιο πάνω κινδύνων, υπάρχουν δύο Αστικοί Σταθμοί, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρνακας Υπ/μου Αντρέα Παπαδόπουλου και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ορόκλινης Λοχ. Παναγιώτη Θεοφίλου, ως επίσης και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αεροδρομίου Λάρνακας και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου Αθηένου, οι οποίοι Διοικητικά υπάγονται στον Επαρχιακό Υπεύθυνο των Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας.

Το Γραφείο του Επαρχιακού Υπεύθυνου Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας εδρεύει στον Πυροσβεστικό Σταθμό Ορόκλινης Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου και υποστηρίζεται από το Τμήμα Πυροπροστασίας, το οποίο χειρίζεται πέραν των 8500 υποθέσεων καθώς και το Τμήμα Υδροστομίων, το οποίο χειρίζεται πέραν των 2700 υδροστομίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής και ημιορεινής έκτασης της Επαρχίας Λάρνακας καλύπτεται από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Ε.Μ.Α.Κ., η οποία διαθέτει δικό της Διοικητή.

Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαστυνόμου Αντρέα Παπαδόπουλου:

Διεύθυνση :Λεωφόρος Γιάννη Κρανιδιώτη 1, 6046 – Λάρνακα Τ.Θ. 42174
Ο Σταθμός αυτός είναι ο πρώτος Σταθμός που λειτούργησε στην πόλη και επαρχία Λάρνακας το 1959. Σήμερα, με την ανάπτυξη της πόλης και τη νέα κατάσταση στην περιοχή, αντιμετωπίζονται αρκετά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Σταθμού. Υπάρχει πρόγραμμα μετακίνησης του Σταθμού, για το λόγο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσής του.

Πυροσβεστικός Σταθμός Ορόκλινης Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου:

Διεύθυνση : Μεσογείου 21, 7041 – Ορόκλινη (Δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας)
Ο Σταθμός αυτός λειτούργησε το 1990 για να καλύψει τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, το πρώην Διυλιστήριο Πετρελαίου, τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό στη Δεκέλεια, καθώς και την τουριστική περιοχή.
Στον Πυροσβεστικό Σταθμό Ορόκλινης Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου, είναι η έδρα του Επαρχιακού Υπεύθυνου Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας. Επίσης, λειτουργεί το Τμήμα Πυροπροστασίας και Υδροστομίων.

Πυροσβεστικός Σταθμός Αεροδρομίου Λάρνακας:
Διεύθυνση : Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

Διοικητικά υπάγεται στον Επαρχιακό Υπεύθυνο Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας. Ο Σταθμός αυτός λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 1975 με τη λειτουργία του Αεροδρομίου Λάρνακας.

Ιστορικό: Το Αεροδρόμιο Λάρνακας λειτούργησε το 1930 από τους Άγγλους και ήταν το πρώτο Αεροδρόμιο στην Κύπρο που είχε ασφαλτωμένο διάδρομο προσγείωσης. Μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, εγκαταλείφθηκε και καθιερώθηκε το Αεροδρόμιο Λευκωσίας, το οποίο με την Ανεξαρτησία του νησιού μας, αναβαθμίστηκε και ήταν το μόνο αεροδρόμιο που εξυπηρετούσε το νησί μας.

Η πυροσβεστική κάλυψη ήταν υποχρέωση των Αγγλικών Βάσεων, κάτι που συμφωνήθηκε με τους Άγγλους κατά τη συμφωνία εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Μετά την βάρβαρη Τουρκική Εισβολή, το Αεροδρόμιο Λευκωσίας παραδόθηκε στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς παρέμεινε στην νεκρή ζώνη.

Με την εξέλιξη αυτή, η εναέρια σύνδεση της Κύπρου με το εξωτερικό, αποκόπηκε. Άμεσα, η Κυβέρνηση στράφηκε στο πρώην Αεροδρόμιο Λάρνακας, χώρος που με τα χρόνια είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Τον Φεβρουάριο του 1975, κατασκευάζεται Διάδρομος προσγείωσης και λυόμενα κτήρια για άμεση σύνδεση της Κύπρου με το εξωτερικό. Τότε προέκυψε η ανάγκη για την πυροσβεστική κάλυψη, κάτι που αρνήθηκαν οι Αγγλικές Αρχές των Βάσεων. Πρόσφεραν αρχικά τον εξοπλισμό που υπήρχε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και μικρό αριθμό προσωπικού για εκπαίδευση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, έτσι που να μπορεί να λειτουργήσει το Αεροδρόμιο Λάρνακας.
Η βοήθεια συνεχίστηκε μέχρι το 1977, όπου παραχωρήθηκε δωρεάν ο εξοπλισμός και το προσωπικό των Αγγλικών Βάσεων αποσύρθηκε, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου να αναλαμβάνει πλήρως την κάλυψη. Ο Σταθμός στεγάστηκε αρχικά σε ένα πρόχειρο υπόστεγο, ένα λυόμενο, αποτελούμενο από δύο δωμάτια 30 τ.μ. περίπου και ένα μεγάλο αντίσκηνο δίπλα από τον Πύργο Ελέγχου.

Το 1980, ο Σταθμός μετακινήθηκε σε νέο κτήριο νοτιοδυτικά των κτηρίων του αεροδρομίου. Επίσης, αγοράστηκαν νέα εξειδικευμένα πυροσβεστικά οχήματα και αντικαταστάθηκε όλος ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός που είχε παραχωρηθεί από τις Αγγλικές Βάσεις.

Το 1997 άρχισε η αντικατάσταση των οχημάτων, πιο σύγχρονης τεχνολογίας, με την αγορά στην πρώτη φάση δύο οχημάτων ΄΄SOMATI΄ σε σκελετό ΄΄IVECO΄΄ και στη συνέχεια ενός οχήματος ταχείας επέμβασης του ίδιου τύπου.

Το 2004 έγινε μετακίνηση του Πυροσβεστικού Σταθμού σε νέο σύγχρονο κτήριο, παρά τις κτηριακές εγκαταστάσεις του νέου Πύργου Ελέγχου. Επιπρόσθετα, ο Σταθμός ενδυναμώθηκε με δύο σύγχρονα σε τεχνολογία οχήματα “OSHKOSH”.

Από τον Μάιο του 2006, τη διαχείριση του Αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου ανέλαβε η εταιρεία “HERMES” για 25 χρόνια.

Το 2018 παραλήφθηκε ένα καινούργιο όχημα τύπου Rosenbauer Panther PA146. Τα Rosenbauer Panther PA146 διαθέτουν εξαιρετικά δυνατή απόδοση σε όλους τους τομείς και είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της πυροσβεστικής τεχνολογίας και αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα μοντέλα οχημάτων χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, όπως στο Ντουμπάι και το Λονδίνο.

Το 2020 παραλήφθηκαν ακόμη δύο οχημάτα Rosenbauer Panther PA146. Με βάση τη συμφωνία ανάληψης της διαχείρισης, ο επενδυτής (εταιρεία ΄΄HERMES΄΄), έχει την ευθύνη της προμήθειας του πυροσβεστικού εξοπλισμού και των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την ευθύνη να απασχολεί το αναγκαίο προσωπικό, της εκπαίδευσης και της διοίκησης του Σταθμού, έτσι που να υπάρχει η αναγκαία Πυροσβεστική κάλυψη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Διεθνών Οργανώσεων Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Σήμερα, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αεροδρομίου Λάρνακας διαθέτει τέσσερα οχήματα. Τα τρία είναι Rosenbauer Panther PA146 Αυστριακής προέλευσης και το τέταρτο OSHKOSH Αμερικάνικης προέλευσης.
Ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αεροδρομίου Λάρνακας επανδρώνεται από τον Υπεύθυνο που φέρει βαθμό Υπαστυνόμου, ενώ οι Υπεύθυνοι των εναλλαγών φέρουν τον βαθμό του Πυρονόμου.