Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Λάρνακα


  Στην πόλη και Επαρχία Λάρνακας λειτουργούν δύο Πυροσβεστικοί Σταθμοί Πόλεων, ένας Πυροσβεστικός Σταθμός Αεροδρομίου και ένας σταθμός Υπαίθρου. Στο χωριό Κοφίνου της Λάρνακας, εδρεύει και η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), η οποία έχει το δικό της Διοικητή και υπάγεται απευθείας στο Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

  Οι δύο σταθμοί Υπαίθρου στα Λεύκαρα και Κοφίνου, είναι κάτω από την διοίκηση της ΕΜΑΚ.


  Επαρχία Λάρνακας:

  Η Επαρχία Λάρνακας είναι ημιορεινή επαρχία και κατοικείται από 145000 μόνιμους κατοίκους περίπου (Λάρνακα 45000 και η Επαρχία 100000). Περιλαμβάνει 6 Δήμους. Λάρνακας, Αραδίππου, Αθηένου, Λεύκαρα, και δυο νεοσύστατους δήμους των Λειδαδιών και της Δρομολαξιάς – Μενεού. Αν και μικρή επαρχία σε έκταση και πληθυσμό (τρίτη επαρχία) από τις ελεύθερες περιοχές, εντούτοις από Πυροσβεστικής κάλυψης παρουσιάζει πολύ σοβαρούς κινδύνους. Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός Δεκέλειας και Βασιλικού, Πετρελαιοδεξαμενές, υγραέριο, Λιμάνι Λάρνακας, Τουριστική Βιομηχανία, Βιομηχανικές Περιοχές και Βιοτεχνικές Ζώνες, κάλυψη μιας μεγάλης περιοχής νεκρής ζώνης.

  Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου:


  Διεύθυνση : Λεωφόρος Γιάννη Κρανιδιώτη 1, 6046 – Λάρνακα Τ.Θ. 42174
  Ο σταθμός αυτός είναι ο πρώτος Σταθμός που λειτούργησε στην πόλη και επαρχία Λάρνακας το 1959. Σήμερα με την ανάπτυξη της πόλης και την νέα κατάσταση στην περιοχή αντιμετωπίζονται αρκετά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Σταθμού. Υπάρχει πρόγραμμα μετακίνησης του Σταθμού, για το λόγο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του.

  Πυροσβεστικός Σταθμός Ορόκλινης Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου:


   Διεύθυνση : Μεσογείου 21, 7041 – Ορόκλινη (Δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας)
   Ο σταθμός αυτός λειτούργησε το 1990 για να καλύψει τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, το πρώην Διυλιστήριο Πετρελαίου, τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό στην Δεκέλεια, καθώς και την Τουριστική περιοχή.

   Στον Σταθμό Λάρνακας αρ.2 (Ορόκλινης) είναι η έδρα του Επαρχιακού Υπεύθυνου Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας. Επίσης λειτουργεί το Τμήμα Πυροπροστασίας και Υδροστομίων.


   Πυροσβεστικός Σταθμός Αεροδρομίου Λάρνακας:

   Διεύθυνση : Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

   Διοικητικά υπάγεται στον Επαρχιακό Υπεύθυνο Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας.
   Ο σταθμός αυτός λειτούργησε το Φεβρουάριο του 1975 με την λειτουργία του Αεροδρομίου Λάρνακας.
   Ιστορικά: Το Αεροδρόμιο Λάρνακας πρωτολειτούργησε το 1930 από τους Άγγλους και ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στην Κύπρο που είχε ασφαλτωμένο διάδρομο προσγείωσης. Μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου πολέμου εγκαταλείφθηκε και καθιερώθηκε το Αεροδρόμιο Λευκωσίας, το οποίο με την Ανεξαρτησία του νησιού μας αναβαθμίστηκε και ήταν το μόνο αεροδρόμιο που εξυπηρετούσε το νησί μας.
   Η πυροσβεστική κάλυψη ήταν υποχρέωση των Αγγλικών Βάσεων κάτι που συμφωνήθηκε με τους Άγγλους κατά την συμφωνία εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.
   Μετά την βάρβαρη Τουρκική Εισβολή το αεροδρόμιο Λευκωσίας παραδόθηκε στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς παρέμεινε στην νεκρή ζώνη.
   Με την εξέλιξη αυτή η Κύπρος αποκόπηκε με εναέρια σύνδεση στο εξωτερικό. Άμεσα η Κυβέρνηση στράφηκε στο πρώην Αεροδρόμιο Λάρνακας , χώρος που με τα χρόνια μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο.
   Το Φεβρουάριο του 1975 κατασκευάζεται Διάδρομος προσγείωσης και λυόμενα κτίρια για άμεση σύνδεση της Κύπρου με το εξωτερικό. Τότε προέκυψε η ανάγκη για την Πυροσβεστική κάλυψη κάτι που αρνήθηκαν οι Αγγλικές Αρχές των Βάσεων. Πρόσφεραν καταρχήν τον εξοπλισμό που υπήρχε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και μικρό αριθμό προσωπικού για εκπαίδευση προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, έτσι που να μπορεί να λειτουργήσει το Αεροδρόμιο Λάρνακας.
   Η βοήθεια συνεχίστηκε μέχρι το 1977 όπου παραχωρήθηκε δωρεά ο εξοπλισμός και αποσύρθηκε το προσωπικό των Αγγλικών Βάσεων αναλαμβάνοντας πλήρως την κάλυψη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.
   Ο Σταθμός στεγάστηκε καταρχήν σε ένα πρόχειρο υπόστεγο, ένα λυόμενο δύο δωματίων 30 τ.μ. περίπου και ένα μεγάλο αντίσκηνο δίπλα από τον Πύργο Ελέγχου.
   Το 1980 μετακινήθηκε ο Σταθμός σε νέο κτίριο νοτιοδυτικά των κτιρίων του αεροδρομίου. Επίσης αγοράστηκαν νέα εξειδικευμένα Πυροσβεστικά οχήματα και αντικαταστάθηκε όλος ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός που είχαν παραχωρηθεί από τις Αγγλικές Βάσεις.

   Το 1997 άρχισε η ανανέωση των οχημάτων με την αγορά στην πρώτη φάση δύο οχημάτων ΄΄SOMATI΄ σε σκελετό ΄΄IVECO΄΄ και στην συνέχεια ενός οχήματος ταχείας επέμβασης του ίδιου τύπου.
   Το 2000 έγινε μετακίνηση του Σταθμού σε νέο σύγχρονο κτίριο, παρά τον νέο Πύργο Ελέγχου και παραλήφθηκαν και δύο νέα οχήματα ΄΄OSHKOSH΄΄ με νέα τεχνολογία.
   Από τον Μάιο του 2006 την διαχείριση του Αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου την έχει αναλάβει η εταιρεία ΄΄HERMES΄΄ για 25 χρόνια, η οποία ανέλαβε και την οικοδόμηση νέων κτιρίων.
   Με βάση την συμφωνία ανάληψη της διαχείρισης ο επενδυτής (εταιρεία ΄΄HERMES΄΄), έχει την ευθύνη της προμήθειας του Πυροσβεστικού εξοπλισμού και των Πυροσβεστικών οχημάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την ευθύνη να έχει το αναγκαίο προσωπικό, την εκπαίδευση και Διοίκηση του Σταθμού, έτσι που να υπάρχει η αναγκαία Πυροσβεστική κάλυψη σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Διεθνών Οργανώσεων Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
   Σήμερα ο Σταθμός διαθέτει τέσσερα νέα σχετικά οχήματα που επανδρώνονται με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, καθ’ όλο το 24ωρο για την αναγκαία Πυροσβεστική κάλυψη.
   Υπάρχει μια στενή συνεργασία με την διοίκηση της ΄΄HERMES΄΄ για την σωστή λειτουργία του Σταθμού.


  Αν δεις φωτιά

  Αν δεις φωτιά

  Εκστρατεία Πυρ.Υπ. 
‘’ Πως ο πολίτης αντιδρά με ασφάλεια ‘’

  Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

  ΠΥΡΑΣΦ

  ΕΞ-ΠΥΡ

  ΑΝΛΥΠΑΠ

  ΠΥΡΟΣΥΝ

  Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

  Ενημέρωσέ με

  «Ήρων»

  “SAFED”