Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Ε.Μ.Α.Κ. - Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών


  Ειδικότητες στην Ε.Μ.Α.Κ.

  Διασώστες Ορεινών και Δύσβατων Περιοχών
  Η εκπαίδευση αυτή έγινε υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των ομοσπονδιακών εκπαιδευτών και προπονητών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
  Οι κ. Θανάσης Καισιάρης και Παύλος Γεωργιάδης εκπαίδευσαν εντατικά και βάση διεθνών προδιαγραφών τα μέλη της Ε.Μ.Α.Κ. τόσο στο αναρριχητικό κέντρο Κόρφες όσο και στην περιοχή της Μονής Τροοδίτισσας, στην Ίνια της Πάφου στην περιοχή του ποταμού Διαρίζου στη Πάφο και στις περιοχές της Κοιλάδας των Κέδρων και του Σταυρού της Ψώκας. Η εκπαίδευση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 και συνεχίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι σήμερα υπό την επίβλεψη του A/Λοχ 1432 Ευαγόρα Ευαγόρου που είναι και ο υπεύθυνος στην ομάδα των αναρριχήσεων – καταρριχήσεων. Η Ε.Μ.Α.Κ. κατάφερε σε ανύποπτο χρόνο να στηρίζεται πλέον στις δικές της δυνάμεις και να αναλαμβάνει και να αποπερατώνει με επιτυχία αποστολές όπως στο Πραστιό της Αυδήμου κ.α.
  Η δράση της Ε.Μ.Α.Κ. σε αυτό το τομέα είναι έντονη εξ ου και σε μεγάλα επεισόδια που γίνονται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έγκαιρη και ασφαλή διάσωση αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

  Διασώστες (Αυτοδύτες) Από Νερό (Ποταμούς – Φράγματα – Θάλασσα)
  Μια άλλη ειδικότητα εξίσου σημαντική στην Ε.Μ.Α.Κ. είναι αυτή των Αυτοδυτών. Η εκπαίδευση γίνεται στην Θαλάσσια περιοχή πλησίον του Ξενοδοχείου Μουσκίτα, στους υδατοφράκτες του Διπόταμου και Καλαβασού από τους εκπαιδευτές Α/Π 3236 Αλέξη Καμαρά και Α/Π 4810 Προκόπη Φράγκου . Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των μελών της Ε.Μ.Α.Κ. δοκιμάστηκε αρκετές φορές και έδειξε την αρτιότητα της στην άσκηση 118/11 εις μνήμην των 6 αδικοχαμένων συναδέλφων στο Φράκτη της Καλαβασού
  Τα 9 μέλη αυτής της ομάδας όμως ποτέ δεν εφησυχάζουν και η σκληρή και επίμονη εκπαίδευση συνεχίζεται ανελλιπώς.

  Εκπαιδευτές Σκυλιών: Για εντοπισμό ατόμων κάτω από χαλάσματα και σε ανοικτό έδαφος
  Τα σκυλιά σε περίπτωση σεισμών η άλλων θεομηνιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» για ανεύρεση παγιδευμένων προσώπων. Έτσι λοιπόν και η Ε.Μ.Α.Κ. δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς να έχει στην κατοχή της σκύλους(10 στο αριθμό) αλλά και ανάλογα άτομα που θα έχουν την ευθύνη και τον χειρισμό των σκύλων.
  Με συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Κ. Ελλάδος ολοκληρώθηκε και το τελικό στάδιο εκπαίδευσης συνοδών έρευνας διάσωσης που οργανώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας και υλοποιήθηκε από την Ε.Μ.Α.Κ. Έτσι λοιπόν σε αυτή την ομάδα έχουμε 9 χειριστές σκύλων και ο υπεύθυνος τους Α/Π 1273 Παντελής Ιωαννίδης διαβεβαιώνει ότι η ομάδα του μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε μορφής επεισόδιο που μεταξύ μας κανένας δεν εύχεται να χρειαστεί να γίνει.
  Στις αρχές του Δεκεμβρίου ο καθ ύλην αρμόδιος Π. Ιωαννίδης δρομολόγησε την εκπαίδευση και νέων χειριστών για να μπορεί η Μονάδα να διαθέτει δυο χειριστές σε κάθε εναλλαγή για να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε μορφής επεισόδιο.
  Αυτή την στιγμή η Μονάδα διαθέτει δυο χειριστές σε κάθε εναλλαγή πέρα του Α/Π 1273 Π. Ιωαννίδη που σε τακτά χρονικά διαστήματα περνά από τις εναλλαγές και μαζί με τους χειριστές ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα για τα σκυλιά και τους χειριστές.

  Οδηγοί Ειδικών Οχημάτων (Παντός Εδάφους, Γερανοφόρα)
  Από κει και πέρα το προσωπικό έχει συνεχή εκπαίδευση πάνω σε ειδικά οχήματα όπως Διάσωσης , Αντλιοφόρα, Γερανοφόρα, Βυτιοφόρα 10 τόνων Scania, Defender, Μεταφοράς Προσωπικού , Βάρκες κλπ. Από την στιγμή που οι ανάγκες σε επεισόδια γίνονται ολοένα και αυξημένες αναπόφευκτα και η Υπηρεσία αφενός φέρνει νέα οχήματα, αφετέρου το προσωπικό συνεχώς εκπαιδεύεται για να είναι έτοιμο σε κάθε κάλεσμα πυρκαγιάς ή άλλης βοήθειας.
  Ο στόλος της Ε.Μ.Α.Κ. σε οχήματα είναι 24 πέρα από τις τρεις βάρκες που χρησιμοποιούν οι δύτες μας αριθμός πολύ ικανοποιητικός που δίνει την δυνατότητα στην Ε.Μ.Α.Κ. να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε μορφή επεισόδιο με άριστα αποτελέσματα.Αν δεις φωτιά

Αν δεις φωτιά

Εκστρατεία Πυρ.Υπ. 
‘’ Πως ο πολίτης αντιδρά με ασφάλεια ‘’

Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

ΠΥΡΑΣΦ

ΕΞ-ΠΥΡ

ΑΝΛΥΠΑΠ

ΠΥΡΟΣΥΝ

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Ενημέρωσέ με

«Ήρων»

“SAFED”