Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου


07 Δεκεμβρίου 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  · Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις 06:00 της 06ης Δεκεμβρίου 2023 μέχρι και τις 06:00 της 07ης Δεκεμβρίου 2023, ανταποκρίθηκε σε 45 κλήσεις για βοήθεια (32 πυρκαγιές και 13 ειδικές εξυπηρετήσεις).

  · Η ώρα 08:57 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε διώροφη μεμονωμένη κατοικία μεταξύ των κοινοτήτων Στατός-Άγιος Φώτιος και Παναγιά στην επαρχία Πάφου, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο στις 10:05. Ανταποκρίθηκαν με δύο πυροσβεστικά οχήματα οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Πάφου και Υπαίθρου Στρουμπίου, καθώς και δύο πυροσβεστικά οχήματα από το Τμήμα Δασών. Η πυρκαγιά, η οποία οφειλόταν σε ελαττωματική καπνοδόχο τζακιού, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον πρώτο όροφο της οικίας, καθώς και στο περιεχόμενό του και την κατάρρευση της ξύλινης σκεπής. Ζημιές από τον καπνό υπέστη και η βαφή της τοιχοποιίας και το περιεχόμενο του ισογείου. Η ένοικος της οικίας απουσίαζε την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Η διερεύνηση αιτιών της πυρκαγιάς διερευνήθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.

  · Η ώρα 10:46 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε μπάλες σανού εντός καλλιεργήσιμου χωραφιού μεταξύ των κοινοτήτων Κοκκινοτριμιθιάς και Παλιομετόχου. Ανταποκρίθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Υπαίθρου Περιστερώνας και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 13:46. Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα κακόβουλης ενέργειας.

  · Η ώρα 16:47 λήφθηκε κλήση για βοήθεια της Αστυνομίας για ανεύρεση ελλείπον προσώπου, το οποίο είχε μεταβεί για κυνήγι στην περιοχή Σταυροβουνίου. Ανταποκρίθηκε η Ε.Μ.Α.Κ. με ομάδα διασωστικών σκύλων. Το ελλείπον ηλικιωμένο άτομο ανευρέθηκε από την ομάδα διασωστικών σκύλων Κ-9 της Ε.Μ.Α.Κ. χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια στο προσωπικό του ασθενοφόρου για μεταφορά του από το σημείο εντοπισμού, στο ασθενοφόρο και ακολούθως στο Τ.Α.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

  · Η ώρα 16:59 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο διώροφου κτηρίου στον Στρόβολο. Ανταποκρίθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Ακροπόλεως Λοχία Σπύρου Τταντή και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 17:23. Η πυρκαγιά βρισκόταν στην κουζίνα του διαμερίσματος και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο περιεχόμενό της. Ζημιές υπέστη από τον καπνό και η βαφή της τοιχοποιίας ολόκληρου του διαμερίσματος. Οι ένοικοι του διαμερίσματος απουσίαζαν την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Μετά από διερεύνηση των αιτιών, διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ξεχασμένη ηλεκτρική συσκευή στο χώρο της κουζίνας και εξαπλώθηκε από ρουχισμό που βρισκόταν δίπλα, στον υπόλοιπο χώρο της κουζίνας.

  · Η ώρα 17:43 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο διώροφου κτηρίου στην περιοχή Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία. Ανταποκρίθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Πύλης Πάφου και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 17:54. Η πυρκαγιά ήταν σε αιθάλη εντός της καπνοδόχου τζακιού. Ελαφρές ζημιές υπέστη ο χώρος από τον καπνό. Η ηλικιωμένη ένοικος του διαμερίσματος και η φροντίστριά της, οι οποίες βρίσκονταν εντός του διαμερίσματος, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τα μέλη της Πυροσβεστικής. Αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς ήταν η ελαττωματική καπνοδόχος τζακιού.

  · Η ώρα 03:46, λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε βοηθητική κατοικία διαστάσεων 5,5μ. x 4,5μ. περίπου, στην Πάφο. Ανταποκρίθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Πάφου. Από την πυρκαγιά και τη θερμότητα, εκτεταμένες ζημιές υπέστη εξοπλισμός εντός του δωματίου, καθώς και η βαφή της τοιχοποιίας λόγω καπνού. Την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν βρισκόταν κανείς εντός της βοηθητικής κατοικίας. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από τον ιδιοκτήτη της κύριας οικίας πριν την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος την είχε αντιληφθεί και ειδοποίησε για την πυρκαγιά. Από μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έγινε αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιθεώρηση και εξαερισμός. Μετά από διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ελαττωματική ηλεκτρική θερμάστρα.

(Κούλλα Μεσαρίτου)
Λειτουργός
Γραφείου Τύπου &
Δημοσίων Σχέσεων
Προσβασιμότητα Όροι Χρήσης