Πυροσβεστική Υπηρεσία ΚύπρουΒιογραφικό σημείωμα Διευθυντή Διοίκησης, Επιχειρήσεων, Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πύραρχου Ανδρέα ΧριστοφήΟ κ. Ανδρέας Χριστοφή γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 18 Ιανουαρίου 1967. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά και απολύθηκε με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Ασχολήθηκε με το άθλημα της ελευθέρας πάλης. Υπήρξε πρωταθλητής Κύπρου επί σειρά ετών. Συμμετείχε σε Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στην τελική εξάδα σε Κοινοπολιτειακούς και Μεσογειακούς αγώνες. Στους αγώνες μικρών κρατών Ευρώπης το 1993, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Εντάχθηκε στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 1990 και αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και καθήκοντα σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς, Μονάδες και Τμήματα του Αρχηγείου Πυροσβεστικής, μεταξύ των οποίων στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας, Αεροδρομίου Λάρνακας, Ε.Μ.Α.Κ., Τμήμα Πυροπροστασίας, Αξιωματικός παρά τω Διευθυντή σε τρείς Διευθυντές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης διετέλεσε ως Υπεύθυνος της Σχολής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας. Από τις 07 Ιουνίου 2021, εκτελεί τα καθήκοντα του Διευθυντή Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από τις 17 Οκτωβρίου 2023 εκτελεί επιπρόσθετα και καθήκοντα Διευθυντή Διοίκησης, Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Είναι κάτοχος του Πτυχίου "Bachelor Engineer in Fire Safety and Population Protection" και του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών "Master Engineer in Fire Safety and Population Protection/ Fire Safety Equipment and Automation" του πανεπιστημίου Varna Free University "Chernorizets Hrabar".

Έχει επιτύχει στις εξετάσεις της Αγγλικής γλώσσας IGCE και IELTS του Cambridge University Examinations UK.

Κατέχει επίσης την ανώτερη διάκριση του τίτλου "Corporate Member" του παγκόσμιου οργανισμού "Τhe Institution of Fire Engineers" που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σωρεία επαγγελματικών εκπαιδεύσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σε κύριες επιχειρησιακές ενότητες όπως: Hazardous Materials & Environmental Protection/ Hazmat Officer (Ηνωμένο Βασίλειο), Industrial Fire Fighting (Ολλανδία), Fire and Arson investigation training (Ηνωμένο Βασίλειο), Decontamination of casualties a European inventory and perspectives (Γερμανία), Breathing Apparatus Instructor (Ηνωμένο Βασίλειο), Holmatro Rescue Equipment (Ολλανδία), Hazmat Treating Training (Ισραήλ), Road Traffic Accident Instructor (Ηνωμένο Βασίλειο), Heavy Vehicle Rescue Course (Ηνωμένο Βασίλειο), Road Safety (Γερμανία).

Το 2012 διορίστηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για χρονική διάρκεια πέντε ετών ως μέλος του Συμβουλίου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας, ενώ από το 2021 αποτελεί μέλος της τεχνικής δικοινοτικής επιτροπής "Technical Crisis Committee".

Διετέλεσε, περεταίρω, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για διεκπεραίωση του προγράμματος του τριετούς κύκλου σπουδών των Δοκίμων Πυροσβεστών που πιστοποιήθηκε από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, διετέλεσε μέλος της τριμελούς ομάδας για εκπόνηση της μελέτης για την Αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και γενικότερα έλαβε μέρος είτε ως επικεφαλής, είτε ως μέλος, σε ομάδες εργασίας για οργάνωση επιστημονικών ημερίδων, εκπόνηση μελετών, σύνταξη μνημονίων συνεργασίας και οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με Λειτουργούς άλλων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρών του εξωτερικού.

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.