Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου


Η Επαρχία Πάφου καλύπτεται με δύο Πυροσβεστικούς Σταθμούς πόλεως, ένα Πυροσβεστικό Σταθμό Αεροδρομίου και τέσσερις Πυροσβεστικούς Σταθμούς Υπαίθρου.
Οι σταθμοί πόλεως επανδρώνονται ολόκληρο το 24ωρο και ανταποκρίνονται άμεσα σε οποιαδήποτε κλήση για βοήθεια.

Πυροσβεστικός Σταθμός Πάφου


Διεύθυνση : Λεωφόρος Αθηνών Αρ.16 Τ.Κ 8070 Πάφος Τ.Θ 63000
Ο σταθμός αυτός λειτούργησε στην πόλη και επαρχία Πάφου το 1958. Από το 1955 μέχρι το 1958 λειτουργούσε σταθμός στον χώρο στης Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου με ένα Πυροσβεστικό όχημα που παραχώρησε ο Δήμος και επανδρώνετο με δύο πυροσβέστες Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους. Ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός Πάφου κτίστηκε το 1994

Στην δύναμη του Σταθμού Πάφου περιλαμβάνονται και οι πυροσβέστες που εργάζονται στο Τμήμα Πυροπροστασίας και στους Σταθμούς Υπαίθρου, καθώς επίσης και η Διοίκηση των Σταθμών Πάφου.

Ο Σταθμός Πάφου καλύπτει την μεγαλύτερη περιοχή της Επαρχίας , βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες υψηλού κινδύνου, εγκαταστάσεις της ΑΗΚ ,της ΑΤΗΚ, Νοσοκομεία, Τουριστικές μονάδες, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεγάλη αγροτική περιοχή ,καθώς επίσης και μεγάλες εκτάσεις κρατικού και ιδιωτικού δάσους.


Πυροσβεστικός Σταθμός Πόλεως Χρυσοχούς


Διεύθυνση :Θεοδούλου Νίττη αρ.1 Α ,Τ.Κ 8820 Πόλης Χρυσοχούς
Διοικητικά υπάγεται στον Επαρχιακό Υπεύθυνο Πυρ. Σταθμών Πάφου.
Ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός Πόλης Χρυσοχούς ο οποίος αποπερατώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010, άρχισε την λειτουργία του στις 25 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Είναι σύγχρονος με όλες τις ανέσεις και αποτελεί στολίδι τόσο για τη περιοχή όσο και για τη Πυρ. Υπηρεσία. Επιπρόσθετα εξακολουθούν να παρουσιάζονται για εκπαίδευση και όταν χρειασθεί μπορεί να ανταποκριθούν σε επεισόδια έκτακτοι πυροσβέστες.

Δήμος Πόλης Χρυσοχούς


Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς είναι παραλιακός με έκταση 10.765 τχλμ και γύρω στους 2500 κατοίκους. Η ακτίνα όμως που καλύπτει ο Πυρ. Σταθμός Πόλης Χρυσοχούς έχει έκταση περίπου 553 τχλμ και ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στους 10,000 κατοίκους. Επιπρόσθετα την καλοκαιρινή περίοδο επειδή η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα.

Αν και ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς είναι μικρός σε έκταση και πληθυσμό, η ανάγκη για πυροσβεστική κάλυψη είναι μεγάλη λόγω της μεγάλης αγροτικής περιοχής που καλύπτει ο Σταθμός σε συνδυασμό με την ευαίσθητη περιοχή του Ακάμα (από το Κόλπο Λάρας) και τη βορειοδυτική περιοχή του Δάσους Πάφου (μέχρι το Κ.Πύργο Τυλληρίας).


Πυρoσβεστικός Σταθμός Αεροδρομίου Πάφου:


Διεύθυνση : Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου
Διοικητικά υπάγεται στον Επαρχιακό Υπεύθυνο Πυροσβεστικών Σταθμών Πάφου.
Ο Σταθμός λειτούργησε στις 17 Οκτωβρίου 1983 με την λειτουργία του Αεροδρομίου Πάφου. Ο Αερολιμένας Πάφου βρίσκεται 14 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης της Πάφου κοντά στο χωριό Τίμη.
Τον Μάρτιο του 1984 έφτασε στον Αερολιμένα Πάφου το πρώτο αεροσκάφος που ήταν των Κυπριακών Αερογραμμών και είχε προορισμό την Αθήνα. Αρχικά οι πτήσεις από και προς τον Αερολιμένα Πάφου ήταν πολύ λιγοστές.
Τότε, όπως και σήμερα, οι ημέρες με την περισσότερη κίνηση είναι οι Τετάρτες και οι Κυριακές.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις ήταν ιδιαίτερα μικρές με περιορισμένες δυνατότητες αφού ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα, μόνο μέχρι 4 αεροσκάφη.
Ο χώρος επιβατών μπορούσε να καλύψει ανάγκες για μόλις 200 επιβάτες, ενώ το Αεροδρόμιο Πάφου διέθετε μόνον έναν ιμάντα αποσκευών στις αφίξεις.
Το 1990 ο Αερολιμένας Πάφου χωρίζεται σε δύο διαφορετικές κτηριακές εγκαταστάσεις, για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις αντίστοιχα. Τον Ιούλιο του 2004 ο Διεθνής Αερολιμένας Πάφου ήταν ο τελευταίος σταθμός του παγκόσμιου ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας, πριν μεταβεί στον τελευταίο της προορισμό, την Αθήνα, η οποία και θα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Με την λειτουργία του Σταθμού το 1983 τα πρώτα οχήματα ήταν ΑCRT όχημα ταχείας επέμβασης και οχήματα αφρού D/P και ΜΚ 7.
To 1984 άρχισε η ανανέωση των οχημάτων με την αγορά ενός οχήματος ταχείας επέμβασης και δύο οχημάτων αφρού BERGOMI.
Την περίοδο 1997-1998 έγινε ανανέωση των οχημάτων με «SOMATI» με σκελετό «IVECO» τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.
Από το Μάιο του 2006 την διαχείριση του Αεροδρομίου Πάφου την έχει αναλάβει η εταιρεία HERMES για 25 χρόνια, η οποία ανέλαβε την οικοδόμηση νέων κτιρίων.
Με βάση την συμφωνία ανάληψη της διαχείρισης ο επενδυτής (εταιρεία HERMES) έχει την ευθύνη της προμήθειας του πυροσβεστικού εξοπλισμού και των πυροσβεστικών οχημάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την ευθύνη να έχει το αναγκαίο προσωπικό, την εκπαίδευση και Διοίκηση του Σταθμού, έτσι που να υπάρχει η αναγκαία κάλυψη σύμφωνα με της απαιτήσεις του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Από το 2001 μέχρι σήμερα, κατά τη καλοκαιρινή περίοδο Μάιο μέχρι Οκτώβριο, είναι η βάση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων KAMOV όπου εκμισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για σκοπούς αεροπυρόσβεσης.
Υπάρχει μια στενή συνεργασία με την διοίκηση της ¨ΗΕRΜΕS¨ για την σωστή λειτουργία του Σταθμού.

Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου Πάφου
Οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου επανδρώνονται με Έκτακτους Πυροσβέστες οι οποίοι κινητοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες για παροχή βοήθειας προς το κοινό.
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι Σταθμοί Υπαίθρου επανδρώνονται καθημερινά συμπεριλαμβανομένων εορτών και Σαββατοκύριακων με ένα μόνιμο Πυροσβέστη και τέσσερεις εποχιακούς εργάτες πυρόσβεσης.

Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου ΠέγειαςΔιεύθυνση: Λεωφόρος Μιχαλάκη Κυπριανού .Τ.Κ 8560
Τηλέφωνο : 26343542
Ο Σταθμός βρίσκεται στην Λεωφόρο Μιχαλάκη Κυπριανού του Δήμου Πέγειας και καλύπτει τον Δήμο Πέγειας, (έκτασης 55 τ. χλμ και μόνιμων κατοίκων γύρω στις 15.000) καθώς και τα γύρω χωριά, επίσης καλύπτει περιοχή με βιοτεχνικές και Τουριστικές μονάδες και μία μεγάλη αγροτική περιοχή, καθώς και μεγάλες εκτάσεις κρατικού και ιδιωτικού δάσους.(δάσος Ακάμα και δάσος Πυκνή) Ο σταθμός διαθέτει ένα βυτιοφόρο όχημα, Mercedes Unimog 3 τόνων νερού και μια Κινητή Μονάδα Πυρόσβεσης (ΚΜΠ) 500 λίτρων νερού.
Ο σταθμός στελεχώνετε καθημερινά από τις 08.00 μέχρι 19.00 εκτός Δευτέρας από 09.00 μέχρι 19.00.

Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου Κελοκεδάρων
Διεύθυνση: Χωριό Κελοκέδαρα Τ.Κ 8628
Τηλέφωνο: 26442016
O σταθμός βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Κελοκέδαρα. Ο σταθμός καλύπτει μία μεγάλη αγροτική, ορεινή και δασώδη περιοχή και λειτουργεί καθημερινά. Ο σταθμός διαθέτει ένα βυτιοφόρο όχημα, Mercedes Unimog 3 τόνων νερού και μια Κινητή Μονάδα Πυρόσβεσης (ΚΜΠ) 500 λίτρων νερού.
Ο σταθμός στελεχώνετε καθημερινά από τις 08.00 μέχρι 19.00 εκτός Δευτέρας από 09.00 μέχρι 19.00.

Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου ΣτρουμπίουΔιεύθυνση: Γρηγόρη Αυξεντίου Αρ.1 Τ.Κ 8550
Τηλέφωνο: 26632955
O σταθμός βρίσκεται στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου στο χωριό Στρουμπί. Ο σταθμός διαθέτει βυτιοφόρο όχημα, MAN 5 τόνων νερού, βυτιοφόρο όχημα ταχείας επέμβασης (ΟΤΕ) 1200 λίτρων νερού και μια Κινητή Μονάδα Πυρόσβεσης (ΚΜΠ) 500 λίτρων νερού. Ο σταθμός καλύπτει τα γύρω χωριά και μία μεγάλη αγροτική, ορεινή περιοχή και επανδρώνεται επι 24ωρου βάσεως ολόχρονα.


Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου Κ. ΠύργουΔιεύθυνση: Οδός Νικόλα Πηλείδη Τ.Κ 2940
Τηλέφωνο:26812940 , 26522367
O σταθμός βρίσκεται στην οδό Νικόλα Πηλείδη στο Κ. Πύργο και καλύπτει μία μεγάλη αγροτική, ορεινή και δασώδη περιοχή και μέρος της νεκρής ζώνης και την περιοχή του Τουρκοκυπριακού θύλακα των Κοκκίνων. Ο σταθμός διαθέτει ένα βυτιοφόρο όχημα, MAN 5 τόνων νερού και μια Κινητή Μονάδα Πυρόσβεσης (ΚΜΠ) 500 λίτρων νερού.
Ο σταθμός στελεχώνετε καθημερινά από τις 08.00 μέχρι 19.00 εκτός Δευτέρας από 09.00 μέχρι 19.00