Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Βιογραφικό Σημείωμα Αρχιπύραρχου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου
Νίκου Λογγίνου


Ο κ. Νίκος Λογγίνος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 22 Αυγούστου 1969. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Κουντούρη Λογγίνου και είναι πατέρας τριών παιδιών. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, κατατάγηκε στην Εθνική φρουρά, όπου και υπηρέτησε 26 μήνες (Ιούλιος 1987-Σεπτ 1989). Το 1990 φοίτησε στο Δασικό Κολλέγιο Κύπρου για ένα χρόνο και ακολούθως εντάχθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου την 01/12/1990.

Ως Πυροσβέστης, υπηρέτησε στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας και Αεροδρομίου, στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας και σε διάφορα Τμήματα του Αρχηγείου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπηρέτησε ως Υπεύθυνος στο Τμήμα Προσφορών, Αποθηκών, Μηχανουργείο και Εργαστήριο, Αξιωματικός Υπηρεσίας στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας, Εκπρόσωπος Τύπου, Διοικητής της Σχολής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βοηθός Επαρχιακός και ακολούθως Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας. Στις 10 Ιουνίου 2020, ανέλαβε καθήκοντα Βοηθού Διευθυντή Υποστήριξης και από τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ανέλαβε επιπρόσθετα καθήκοντα Βοηθού Διευθυντή Εκπαίδευσης στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από τις 05 Ιανουαρίου 2023, ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Υποστήριξης (Υ) και καθήκοντα Διευθυντή Διοίκησης (Δ). Το 2007 συμμετείχε ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων στην ομάδα πυρόσβεσης που στάλθηκε στην Ελλάδα (Πελοπόννησο) στις καταστροφικές πυρκαγιές και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για την προσφορά του.

Είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού διπλώματος στη Διοίκηση (Business Administration – Management) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του Διεθνές Πανεπιστημίου της Ελλάδος στο θέμα "Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών" με βαθμό Άριστα. Το 2016 – 2017 παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας στην Αθήνα στο θέμα "Στρατηγικές Σπουδές και Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας ", με βαθμό Άριστα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας της Ελλάδος.

Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει αρκετές εκπαιδεύσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα), σε θέματα που αφορούν Διοίκηση επεισοδίου, Διερευνήσεις αιτιών πυρκαγιάς (Υπαίθρου και Αστικές), Αντιμετώπιση επεισοδίων που εμπλέκονται Χημικά υλικά και έχει επιτύχει στις εξετάσεις όσον αφορά το θέμα "Δημοσιονομικές οδηγίες και Κανονισμοί Αποθηκών της Δημόσιας Υπηρεσίας". Επιπρόσθετα, έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκπαιδεύσεις ποικίλης θεματολογίας και έχει εκπροσωπήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε σεμινάρια και συνέδρια, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.