Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου


Ο Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο και την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στην Εθνική Φρουρά, εντάχθηκε στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 1990. Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και καθήκοντα σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και στο Αρχηγείο.

Έχει διέλθει από όλες τις κατώτερες του Αξιωματικού βαθμίδες της Υπηρεσίας και υπηρέτησε ως Πυροσβέστης στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας και Λάρνακας, καθώς επίσης και στο Σταθμό Αεροδρομίου Λάρνακας. Επίσης, υπηρέτησε στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς ως Υπεύθυνος Εναλλαγής, καθώς και ως Αξιωματικός Υπηρεσίας Επαρχίας. Τον Ιούλιο του 2016 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Γραφείου Τύπου και Δημοσιών Σχέσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και από τον Οκτώβριο του 2023 εκτελεί παράλληλα και καθήκοντα Βοηθού Επαρχιακού Υπεύθυνου των Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας-Αμμοχώστου. Συμμετέχει επίσης, ως φιλοξενούμενος εκπαιδευτής, σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ακαδημία Δοκίμων Πυροσβεστών.

Είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου με διάκριση στο «Engineering of Fire Safety and Population Protection» του VFU ‘CHERNORIZETS HRABAR’ Βουλγαρίας, Μεταπτυχιακού Τίτλου με διάκριση στο «Master of Business Administration in Human Resources» του Cardiff Metropolitan University του Ηνωμένου Βασιλείου και Μεταπτυχιακού Τίτλου με διάκριση στην «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Επιπρόσθετα, κατέχει την ανώτερη διάκριση του τίτλου "Corporate Member" MIFireE, του παγκόσμιου οργανισμού "Τhe Institution of Fire Engineers"- (IFE), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών-Στελεχών (Πυράρχων) Ελλάδος. Μιλά την Αγγλική γλώσσα.

Είναι εκπαιδευμένος Hazmat Officer (Hazardous Materials and Environmental Protection) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πολυήμερη εκπαίδευση στο Fire Service College του Ηνωμένου Βασίλειου και έχει επίσης παρακολουθήσει αρκετές εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις όπως το “Fire Dynamics and Modeling” στο πανεπιστήμιο Leeds Ηνωμένου Βασιλείου, “Counter proliferation Awareness” Course-Department of Defense USA, “Διερευνήσεις αιτιών πυρκαγιάς” (Fire and Arson Investigation) στο Ηνωμένο Βασίλειο, “Preparedness to Nuclear and Radiological Incidents” στον International Atomic Energy Agency (IAEA) στην Αυστρία, “Radiological Scene Management” στο European Commission -DG JRC στην Γερμανία, "TC Regional Training Course on Radiation Emergency Management", "Train the Trainers on Response to Port Marine Emergencies (IAEA), "Technical Experts Course on UCPM Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και άλλες εκπαιδεύσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Λόγω της επιμόρφωσης, της εκπαίδευσης και της εμπειρίας του, συμμετέχει ως παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του μηχανισμού UCPM European Civil Protection, σε μεγάλες ασκήσεις, οι οποίες διοργανώνονται στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, είναι ορισμένος ως Διαχειριστής του Εθνικού Συντονισμού ΧΒΡΠ-ε της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μέλος των Ευρωπαϊκών Επιτροπών “rescEU CBRN Task Team” και “CBRN Avisory Group” και εκπροσωπεί την Κύπρο στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Επίσης, είναι διορισμένο μέλος του Συμβουλίου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, εκπροσωπεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια στο εξωτερικό.

Το 2007 συμμετείχε ως Υπεύθυνος ομάδας πυροσβεστών, σε αποστολή στις φονικές πυρκαγιές της Ελλάδας και τιμήθηκε για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδος, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Τα ακαδημαϊκά του προσόντα, η συνεχής εκπαίδευση, η πολλών χρόνων εμπειρία και η διεκπεραίωση επεισοδίων ως Πυροσβέστης, Υπαξιωματικός και Αξιωματικός, του έδωσαν τα εφόδια να μπορεί να διαχειρίζεται τα επικοινωνιακά θέματα της Υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, διατηρεί καθημερινή επαφή με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καταθέτοντας τις θέσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης για σοβαρά επεισόδια και διαφώτιση του κοινού μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρουσιών, σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών ή άλλων κινδύνων. Ταυτόχρονα, έχει την ευθύνη για την οργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, δραστηριοτήτων, σεμιναρίων και διατηρεί επαφή με διάφορα κυβερνητικά και άλλα Τμήματα, ως μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της Υπηρεσίας.